Blog

Ce este și cum se folosește asigurarea de repatriere în caz de deces

Sebastian Kirilă
Fondator
17.1.23
timp de citire, 5 min
17.1.23
timp de citire, 5 min
Ce este și cum se folosește asigurarea de repatriere în caz de deces
Sari la capitol

De multe ori, călătoriile planificate în altă țară nu includ și obținerea unei asigurări de repatriere. Cei care își planifică vacanțe sau călătorii în afara României nu iau în considerare eventualitatea unui deces subit. Iar atunci când evenimentele nefericite au loc, familia este cea nevoită să se ocupe de repatrierea defunctului.Pentru că procesul de repatriere poate avea costuri ridicate, iar statul nu asigură ajutor de repatriere, poate fi dificil pentru apropiați să acopere cheltuielile. De aceea, întocmirea unei asigurări de repatriere în cazul călătoriilor poate fi un adevărat ajutor.În acest articol vom discuta despre ce este și cum se poate folosi asigurarea pentru repatrieri în cazul decesului în străinătate.

Ce acoperă asigurarea de repatriere în caz de deces?

În cazul întocmirii unei asigurări pentru repatriere, procesul este realizat complet. Cu alte cuvinte, atunci când vine vorba de deces în străinătate, firma care se ocupă cu repatrieri este contactată de familia defunctului. Ulterior, sunt preluate actele necesare pentru obținerea documentelor ce asigură procesul de repatriere.Așadar, în cazul în care familia defunctului deține asigurare de repatriere, nu este nevoie de plata serviciilor. De ce? Pentru că asigurarea de repatriere acoperă toate costurile ce trebuie achitate către firma de transport funerar.Astfel, serviciile de repatriere ale firmei care sunt acoperite de asigurare includ:

  • Alegerea sicriului și a accesoriilor necesare;
  • Transportul funerar propriu-zis;
  • Întocmirea actelor pentru repatriere;
  • Îmbălsămarea și toaletarea defunctului;
  • Siguranța transportului în condiții frigorifice optime;
  • Depunerea sicriului la capelă;
  • Transportul către cimitir.

În funcție de distanța pe care firma de repatrieri trebuie să o parcurgă pentru a aduce defunctul acasă, costurile pot fi mai ridicate. De aceea, este important de cunoscut despre ce fel de asigurare este vorba și care este plafonul pentru suma ce poate fi acoperită.

Cum se poate obține asigurarea de repatriere și unde este valabilă

Întrucât asigurarea de repatriere se încadrează în categoria asigurărilor de viață și de călătorie, ea trebuie întocmită de către o persoană înainte de a pleca din țară. Pentru a putea beneficia de acoperirea costurilor, asigurarea trebuie să fie realizată pe numele persoanei în cauză.Cu alte cuvinte, dacă o persoană decedează și nu deține o asigurare de repatriere, familia nu poate obține ulterior o poliță pentru decontarea costurilor de repatriere. De asemenea, asigurarea de repatriere nu este transmisibilă. Așadar, un membru al familiei nu poate acoperi cu asigurarea sa, costurile de repatriere ale defunctului.Adesea, firmele de asigurări de viață sunt cele care se ocupă cu asigurările de repatriere. Totuși, depinde de fiecare companie în parte dacă asigură și polițe de repatriere. Și în funcție de planul de asigurare ales, repatrierea se poate face:

  • Din toate țările, cu excepția României și a celor de pe continentul american;
  • Din toate țările;
  • Din țări europene, în proximitatea României.

Procedura de repatriere când există asigurare de deces

Atunci când costul repatrierii este acoperit de asigurarea de viață a defunctului, procesul este demarat în mod obișnuit. Așadar, după contactarea firmei de servicii funerare și încheierea contractului, delegații pornesc spre țara unde se află trupul neînsuflețit.În funcție de motivul decesului, transportul poate dura mai multe zile. De exemplu, în caz de deces în condiții suspecte, accident rutier sau de muncă, se desfășoară o ancheta pentru a investiga decesul. Astfel, trupul neînsuflețit nu poate fi preluat fără avizul organelor abilitate care participă la anchetă.Ulterior, defunctul este îmbălsămat și toaletat pentru a fi așezat în sicriul de zinc și cel de lemn, din motive sanitare. Tot firma de repatriere se ocupă și de obținerea tuturor documentelor necesare pentru transportarea conformă a defunctului, cât și pentru înhumarea sa în țară.În plus, este important de verificat în ce măsură firma de asigurări achită costurile repatrierii integral și imediat. Există posibilitatea ca firma de asigurări să achite plata în tranșe, pe o perioadă îndelungată sau să nu achite direct către pompele funebre care au asigurat repatrierea. În acest caz, suma ce trebuie achitată este direcționată către persoana desemnată de defunct la întocmirea asigurării.Kirilă Funerar este la dispoziție pentru mai multe detalii sau informații despre repatrierea decedaților.

Suntem alături de tine în momentele de cumpănă

Suntem alături de tine în momentele dificile ale pierderii unei persoane dragi. De aceea, oferim o gamă completă de servicii funerare, de la repatrierea celor decedați până la organizarea ceremoniilor religioase.