Ceremonia înmormântării este, fără dubii, un eveniment dureros. Totodată, necesită pregătiri și decizii luate rapid. Și pentru că familiile vor să petreacă ultimele clipe alături de decedat, firmele de servicii funerare vin în ajutor pentru organizarea înmormântării. Cu toate acestea, care sunt costurile la Biserică pentru înhumarea tradițională?Tariful serviciilor funerare depinde de oferta pe care familia o primește de la firmă. De regulă, ea acoperă necesarele pentru înmormântare și defunct. Însă costurile în ceea ce privește locul de veci pentru defunct sau slujbele de la Biserică, sunt acoperite de familie.Așadar, astăzi vom detalia costuri și tarife pentru înmormântare la Biserică și ce trebuie achitat.
Tarif de înmormântare la Biserică
După cum aminteam, există o serie de costuri ce țin de oficierea slujbei de înmormântare. Deși Bisericile nu percep taxe pentru serviciile pe care le oferă, credincioșii plătesc diferite sume de bani drept contribuție benevolă pentru ajutorul Bisericii.De cele mai multe ori, familiile achită sume de bani pentru toți funcționarii Bisericii care participă la slujba înmormântării. De exemplu, poate fi vorba de:
- preot;
- dascăl sau cântăreț;
- clopotar;
- gropari.
În cazul înmormântării în zonă de oraș, costurile pentru gropari sunt opționale întrucât ei sunt adesea angajați. Totuși, în zonele rurale, tariful este stabilit de către gropari.De asemenea, locul de veci presupune și el taxe pentru săpare, dar și taxe de întreținere ce trebuie achitate anual. În cazul concesionării unui mormânt, costurile anuale depind de perioada de concesionare. Așadar, poate fi vorba despre o perioadă de 7 ani, de 25 de ani sau o perioadă nedeterminată.În plus, se achită și servicii care țin de întreținerea locului de veci, imediat după înhumarea defunctului precum:
- tămâiere;
- aprinderea candelei;
- amenajarea mormântului.
Costuri totale de înmormântare
Fiecare serviciu necesar pentru oficierea ceremoniei pentru înmormântare presupune un tarif. În final, costurile pentru înmormântare suportate de familie pot fi mai ridicate sau mai scăzute în funcție de mai mulți factori.Iată care sunt serviciile necesare pentru înhumarea tradițională și ce influențează costul final al înmormântării:
- Sicriul defunctului – costurile depind de mărime și materialul din care este fabricat coșciugul. De exemplu, sicriele din lemn de esență tare precum fagul sau stejarul sunt mai costisitoare decât sicriul de lemn de brad. De asemenea, costurile cresc dacă vorbim despre sicriul de zinc în cazul repatrierii decedaților.
- Accesoriile pentru sicriu și pentru ceremonia de înmormântare – costurile depind de materialele din care sunt realizate accesoriile și de numărul celor necesare pentru înmormântare;
- Toaletarea, îmbălsămarea și îmbrăcarea decedatului – intră în oferta propusă de firma de servicii funerare;
- Costul locului de veci – depinde de dimensiuni și preferințe legate de turnarea plăcilor. Aici se adaugă și taxa anuală pentru concesionare;
- Monumentul funerar pentru locul de veci – tariful depinde de modelul monumentului și implicit, de materialul din care este realizat. De exemplu, monumentele de marmură sunt mult mai costisitoare decât cele din metal;
- Masa sau pachetele pentru pomană – tariful variază în funcție de meniu și numărul de porții;
- Slujba de priveghi și cea de înmormântare – cu alte cuvinte, costul pentru preot și dascăl.
Cum eficientizezi costuri pentru ceremonia de înmormântare
Una dintre metodele pentru a reduce semnificativ cheltuiala suportată de familia îndoliată este alegerea serviciilor cu costuri mai mici. De exemplu, alegerea unui sicriu din esență moale sau a unui monument funerar mai puțin costisitor.De asemenea, familia poate apela la ajutorul de înmormântare pentru a acoperi o parte dintre costuri. Totuși, există niște pași pe care trebuie să îi parcurgi pentru obținerea ajutorului de înmormântare.O altă metodă pentru reducerea costurilor este incinerarea defunctului. Așadar, intrucât nu mai este vorba despre un loc de veci în cimitir și oficierea slujbei de înhumare tradițională, costurile înmormântării sunt reduse. Totuși, în cazul în care urna nu este preluată de familie, ea este depusă într-un loc destinat în crematoriu și este percepută o taxă infimă.Pentru mai multe detalii legate de înmormântare, incinerare și costuri aferente, blogul Kirilă Funerar îți stă la dispoziție.