În ultimii ani, o schimbare semnificativă a obiceiurilor funerare a devenit evidentă în societatea românească unde tot mai mulți oameni aleg incinerarea în detrimentul înmormântării tradiționale.
Care este procesul de incinerare?
Înainte de a vorbi despre motivele care au adus ca incinerarea să fie tot mai populară printre alegerile românilor, trebuie să înțelegem cum funcționează acest proces.
Primul pas pe care îl presupune procesul de incinerare este pregătirea trupului. Adică, îndepărtarea tuturor obiectelor care nu pot fi arse, cum ar fi stimulatoarele cardiace, bijuteriile și protezele, pentru a preveni eventuale complicații.
Trupul este apoi mutat într-un sicriu simplu din lemn.
Următorul pas presupune transferul corpului către o unitate specializată cunoscută sub denumirea de crematoriu. Corpul este plasat în cuptor, care este încălzit la temperaturi cuprinse între 760 până la 982 de grade Celsius. La aceste temperaturi ridicate, trupul și sicriul se incinerează treptat, iar procesul durează, în general, aproximativ două-trei ore.
Odată ce incinerarea este finalizat, rămășițele sunt lăsate să se răcească. Ulterior, operatorul crematoriului îndepărtează cu grijă, din cenușă, orice fragmente metalice rămase, precum implanturile chirurgicale sau plombele. Mai apoi rămășițele incinerate sunt colectate cu grijă și plasate în urna aleasă de familie.
De ce incinerarea devine o opțiune populară în România?
Schimbarea percepției culturale
O societate în continuă schimbare și modernizare aduce cu sine și modificări în convingerile și percepțiile culturale. Oamenii devin tot mai deschiși către idei noi și alternative în diverse domenii, inclusiv în privința riturilor funerare. Incinerarea, o practică cu istorie în alte culturi, a devenit mai acceptată și în România ca o alternativă la înmormântarea tradițională.
Incinerarea reprezintă și un avantaj financiar. O înmormântare tradițională poate implica costuri semnificative, cum ar fi:
- achiziționarea unui loc de veci,
- costurile de înmormântare,
- întreținerea mormântului în timp,
- achiziționarea sicriului,
- achiziționarea coroanelor funerare,
- achiziționarea pachetelor de pomană,
- organizarea transportului funerar, etc.
Prin comparație, incinerarea poate fi o opțiune financiară mai accesibilă. Mulți oameni consideră că această alegere le oferă posibilitatea să economisească bani sau să redistribuie resursele financiare către alte nevoi ale familiei.
Mobilitatea
În cazul în care te vei hotărî în viitor să părăsești țara ta natală, și totodată locul în care a fost înmormântată o persoana iubită, incinerarea îți oferă oportunitatea de a lua cu tine rămășițele persoanei trecută în neființă.
Implicațiile ecologice
În contextul în care lumea e tot mai preocupată de ecologie, incinerarea este percepută de mulți ca o opțiune mai prietenoasă pentru mediul înconjurător în comparație cu înmormântarea tradițională.
Procesul de incinerare generează o amprentă de carbon mai mică decât îngroparea trupului într-un mormânt. De asemenea, incinerarea reduce utilizarea resurselor naturale. De exemplu, realizarea unei urne funerare presupune mai puțin lemn decât realizarea unui sicriu. Apoi, nu vei mai folosi terenul din cimitir pentru îngroparea trupului neînsuflețit.
Ajutorul emoțional
Perioada doliului afectează oamenii în moduri diverse, iar unii găsesc alinare în simplitatea incinerării. Lipsa unui sicriu deschis sau a unei ceremonii tradiționale de înmormântare poate reduce stresul care vine în urma pierderii cuiva drag. De cele mai multe ori aparițiile publice pot adăuga un disconfort asupra persoanei îndurerate.
Alegerea între incinerare și înmormântare tradițională este una personală și este influențată de multiple considerente.
În cazul în care dorința familiei tale e ca persoana decedată să fie incinerată ne poți contacta pentru mai multe informații, iar Kirilă Funerar se va ocupa de fiecare detaliu.