Blog
De ce se face înmormântarea după trei zile de la deces în România?

De ce se face înmormântarea după trei zile de la deces în România?

Sebastian Kirilă
Vera Kirilă
Fondator
7.7.25
timp de citire, 5 min
Vera Kirilă
7.7.25
timp de citire, 5 min
De ce se face înmormântarea după trei zile de la deces în România?
Sari la capitol

În România, înmormântările au loc la trei zile după decesul unei persoane. Dar, te-ai întrebat vreodată care este motivul? 

În spatele acestui obicei, stau atât motive religioase legate de religia ortodoxă, cât și motive practice legate de organizarea legală a ceremoniilor funerare. 

Motive religioase 

În cele trei zile de la decesul unei persoane, preotul, familia și apropiații se roagă pentru sufletul persoanei decedate, atât individual, cât și în cadrul slujbelor de priveghere și de înmormântare.

Înainte cu o zi de înmormântare, e nevoie ca familia să organizeze Priveghiul, care se face în mod tradițional în a doua zi după deces. 

De asemenea, înmormântarea în a treia zi după deces este legată de credința că Isus Hristos a înviat a treia zi după ce a fost răstignit. Religia ortodoxă dorește să onoreze această credință prin înmormântarea făcută după trei zile. 

Tot prin acest obicei se celebrează și Sfânta Treime, Dumnezeu reprezentat în trei persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.  

Motive practice 

În cele trei zile până la înmormântare, familia trebuie să planifice înmormântarea împreună cu firma de servicii funerare pe care o contactează, cu preotul și cu administrația cimitirului unde vor avea loc slujbele funerare. 

De asemenea, rudele de gradul I trebuie să pregătească și să depună documentația legală prin care obțin Certificatul de Deces. Înmormântarea poate să aibă loc doar dacă familia prezintă o copie după Certificat preotului sau administratorului de cimitir. 

Tot de partea practică a acestei tradiții ține și faptul că familiile pregătesc mâncare pentru pomană. Chiar dacă în zilele noastre familia nu mai pregătește acasă meniul, cum se făcea cu ani în urmă,  aceasta trebuie să anunțe din timp firma de catering care se ocupă de preparate. 

Un alt motiv care grăbește înmormântarea este și faptul că corpul unei persoane intră în descompunere imediat după deces. Încă mai există localități din țară în care trupul neînsuflețit se ține în casă până în ziua înmormântării, iar un timp mai lung de păstrare, în special în perioada de vară, duce la degradarea tot mai accentuată a corpului. 

Excepții de la tradiție 

Odată cu modernizarea industriei funerare, trupul poate fi păstrat în stare bună mai mult timp după deces. Acest lucru este necesar în anumite situații. 

De exemplu, dacă familia persoanei decedate este plecată în străinătate și dorește să participe la înmormântare, slujbele funerare necesită amânare. 

În cazul repatrierilor din străinătate, familia trebuie să se aștepte ca întreg procesul să dureze minim o săptămână. Actele se eliberează mai greu peste hotare și e nevoie de programări la instituțiile publice. În plus, transportul funerar rutier durează, în funcție de distanță, de la una la trei zile. 

Mai există și varianta ca decesul să fie suspect. În această situație trupul neînsuflețit trebuie dus la Medicina Legală unde i se face autopsia. Și această procedură poate amâna înmormântarea. 

Cum se procedează în alte țări? 

Durata până la înmormântare diferă semnificativ în lume. Înmormântarea nu se face peste tot la 3 zile de la deces, cum e tradiția în România. În funcție de religie, legislație, obiceiuri culturale și infrastructură, timpul până la înmormântare variază foarte mult.

Islamul și hinduismul cer ca înmormântarea să aibă loc cât mai repede. În țări religioase, precum India sau Turcia, înmormântarea are loc în maximum 24 de ore. 

În Japonia, înmormântarea poate avea loc într-un interval de două și cinci zile, timp în care se face o ceremonie tradițională budistă. 

În Statele Unite ale Americii înmormântarea poate avea loc chiar și la zece zile de la deces pentru că familiile își doresc să aibă timpul necesar să pregătească în detaliu ceremonia funerară. SUA este cunoscută pentru slujbele funerare elaborate și personalizate. 

În Anglia ziua înmormântării variază în funcție de cât de repede este definitivată documentația legală. Din acest punct de vedere lucrurile nu merg la fel de ușor ca în România. După cum spuneam mai sus, e nevoie de programare la instituțiile care se ocupă cu întocmirea actelor. La fel ca în SUA, și aici înmormântarea se poate amâna chiar și cu una - două săptămâni. 

Locuitorii din Anglia optează de multe ori pentru incinerarea rămășițelor pământești ceea ce poate prelungi procesul deoarece cremarea se poate face doar în urma unei programări. 

Ceremoniile funerare sunt adesea programate în funcție de disponibilitatea crematoriilor, preoților sau sălilor de ceremonii.

Înmormântarea la trei zile de la deces reflectă o îmbinare între credința ortodoxă, respectul față de sufletul celui plecat, și realitățile practice ale vieții, oferind timp pentru rugăciune și organizare.

Suntem alături de tine în momentele de cumpănă

Suntem alături de tine în momentele dificile ale pierderii unei persoane dragi. De aceea, oferim o gamă completă de servicii funerare, de la repatrierea celor decedați până la organizarea ceremoniilor religioase.

Designed and built by Stega Creative