Deși decesele persoanelor apropiate sunt evenimente care nu ne feresc pe niciunul dintre noi, momentele în care acesta are loc poate fi neașteptat.
Atunci când este vorba despre o persoană cu o vârsta înaintată sau o boală îndelungată, decesul este adesea ușor de prevăzut. Însă, șocul este puternic atunci când pierdem pe neașteptate oameni tineri sau cu o stare de sănătate bună.
Indiferent de cât de clară este trecerea în neființă, este important să cunoști pașii pe care îi ai de făcut în cazul unui deces la domiciliu.
Ce poți să faci în caz de deces la domiciliu
Primul pas pe care îl ai de făcut atunci când cineva își pierde viața la domiciliu este să anunți medicul de familie. El va constata decesul persoanei și se va ocupa de eliberarea Certificatului medical constatator al decesului.
Următorul pas este să contactezi firma de servicii funerare care îți va spune în detaliu fiecare lucru pe care îl ai de făcut până la ceremoniile funerare.
În cazul în care decesul a provenit din cauze incerte, apelează numărul unic de urgență 112 și solicită un echipaj pentru constatarea decesului.
În unele situații este nevoie și de un echipaj de poliție care să se ocupe de anchetă. În acest caz, după efectuarea autopsiei, organele abilitate eliberează o adeverință conform căreia, trupul neînsuflețit nu mai face parte din anchetă și poate fi înhumat. Această adeverință, împreună cu alte documente, este necesară pentru eliberarea Certificatului de deces și ulterior, pentru înmormântare.
Acte necesare în caz de deces la domiciliu
După ce ai obținut Certificatul constatator al decesului de la medicul de familie sau de la medicul legist (după caz), următorul pas este să procuri Certificatul de deces. În acest sens, există o listă de documente care trebuie depuse la Serviciul de Stare Civilă de pe raza localității în care a avut loc decesul. Iată ce acte sunt necesare:
- Certificatul constatator de deces;
- Certificatul de naștere al defunctului;
- Certificatul de căsătorie al defunctului;
- Cartea de Identitate a defunctului;
- Livret Militar (după caz);
- Cartea de Identitate a aparținătorului (rudenie de gradul I);
- Certificat de naștere aparținător;
- Certificat de căsătorie aparținător.
Ulterior, pentru a putea finaliza ceremonia înhumării, ai nevoie de următoarele documente o copie după Certificatul de deces și Actul de concesiune pentru locul de veci
Acestea trebuie depuse la administrația cimitirului unde se află locul de veci al defunctului.
Ajutor de înmormântare
În cazul decesului la domiciliu, familia defunctului poate beneficia de ajutor de înmormântare pentru acoperirea costurilor. Ajutorul este oferit persoanelor pensionare sau asigurate în sistemul public. Astfel, ajutorul de înmormântare are o valoare de 6.095 de lei și se achită către persoana care poate face dovada plăților pentru serviciile funerare. Aceste persoane pot fi, după caz:
- Soțul sau soția;
- Copilul;
- Părintele sau tutorele legal;
- Orice persoană care îngrijea defunctul și poate face dovada plăților.
Pentru persoanele neasigurate, ajutorul pentru înmormântare reprezintă jumătate din suma care se acordă persoanelor asigurate, adică 3.048 de lei. El se achită unei rudenii de gradul I care are calitatea de asigurat în sistemul public sau care este pensionar. Astfel, membrii familiei care pot obține ajutorul sunt:
- Soțul sau soția;
- Copiii biologici, adoptați sau aflați în plasament familial;
- Părinții sau bunicii defunctului.
Obținerea Ajutorului de înmormântare se face în baza unor acte doveditoare pe care persoana desemnată le poate depune la biroul Casei de Pensii. Iată care sunt actele:
- Cerere pentru acordarea ajutorului;
- Certificatul de deces;
- Actul de identitate al solicitantului;
- Acte de stare civilă care să ateste gradul de rudenie al solicitantului cu defunctul;
- Dovada că solicitantul a suportat cheltuielile pentru deces (dacă defunctul nu era asigurat);
- Adeverință de la angajatorul defunctului care să ateste că decedatul avea calitatea de asigurat (după caz);
- Cupon de pensie (după caz).
Pentru mai multe informații, Kirilă Funerar îți stă la dispoziție și îți oferă servicii funerare complete pentru ceremonia celui drag.