Blog
Tot ce trebuie să știi despre repatrierea decedaților: procedură, acte și costuri

Tot ce trebuie să știi despre repatrierea decedaților: procedură, acte și costuri

Sebastian Kirilă
Sebastian Kirilă
Fondator
31.1.23
timp de citire, 5 min
Sebastian Kirilă
Fondator
31.1.23
timp de citire, 5 min
Tot ce trebuie să știi despre repatrierea decedaților: procedură, acte și costuri
Sari la capitol

Atunci când planificăm călătorii în afara țării, rareori luăm în calcul posibilitatea unui eveniment tragic, precum decesul unei persoane dragi în străinătate. În astfel de situații dificile, familia este nevoită să se ocupe de repatrierea persoanei decedate, un proces complex și emoțional, ce necesită intervenția unor profesioniști.

De aceea, colaborarea cu o firmă specializată în repatriere decedați este esențială. În funcție de circumstanțele decesului, durata și costurile acestui proces pot varia semnificativ. În continuare, îți prezentăm tot ce trebuie să știi despre repatrierile internaționale, de la acte necesare până la costuri și opțiuni de sprijin financiar.

Acte necesare pentru repatriere decedați

Indiferent de țara în care a avut loc decesul sau de cauza acestuia, există o serie de documente obligatorii pentru a putea efectua transportul funerar internațional. Firma de servicii funerare care se ocupă de repatriere decedați va prelua, în cele mai multe cazuri, responsabilitatea obținerii acestor acte.

Totuși, la semnarea contractului cu firma de pompe funebre, familia trebuie să furnizeze următoarele documente:

  • Certificatul de naștere al defunctului,

  • documente care atestă statutul civil (Certificat de căsătorie/divorț, după caz),

  • livretul militar (după caz),

  • Actul de identitate al persoanei care solicită repatrierea decedatului.

Ulterior, firma de servicii funerare va obține următoarele documente, esențiale pentru transportul internațional:

  • Certificatul constatator de deces eliberat de autoritățile locale,

  • Certificatul de îmbălsămare,

  • Pașaportul decedatului,

  • Actul de identitate al defunctului,

  • Pașaportul mortuar (obligatoriu în cazul înhumării),

  • decizia de anchetă, în caz de deces suspect sau violent.

Pentru a finaliza procesul, actele obținute trebuie depuse alături de dovada locului de veci pentru eliberarea Certificatului de deces și a Adeverinței de înhumare.

Dacă decesul a survenit în urma unui accident rutier, de muncă sau prin violență, repatrierea decedatului poate fi întârziată până la încheierea anchetei. Totuși, în anumite cazuri, autoritățile pot elibera corpul mai devreme dacă nu mai este necesar în cadrul investigației.

Notă: În cazul în care se optează pentru incinerare în loc de înhumare tradițională, nu este necesar pașaportul mortuar.

Procedura de repatriere internațională 

Durata unei repatrieri variază în funcție de distanța dintre țări și de timpul necesar pentru obținerea documentelor. În general, întregul proces poate dura între două și șapte zile.

Etapele principale includ:

  • delegații firmei pornesc spre locația în care se află defunctul, cu sicriul și actele pregătite;

  • se realizează preluarea trupului neînsuflețit și obținerea tuturor documentelor legale;

  • se efectuează transportul înapoi în România, unde sicriul este depus la capelă.

Dacă se optează pentru incinerare în străinătate, procedura include:

  • pregătirea trupului și așezarea acestuia în sicriu;

  • transportul la crematoriu;

  • colectarea cenușii în urnă;

  • transportul urnei în România.

Există sprijin financiar pentru repatrieri?

Comparativ cu un serviciu funerar obișnuit în România, repatrierea decedaților implică costuri semnificativ mai mari. Acestea pot include prețul sicriului special pentru transport internațional, accesoriile funerare, taxele de procesare a actelor, costurile de transport, în funcție de distanța parcursă.

Legislația românească nu prevede acordarea unui ajutor financiar special pentru repatriere decedați. Totuși, în anumite condiții, autoritățile pot asigura înmormântarea sau incinerarea pe teritoriul țării în care a avut loc decesul.

În schimb, familia poate beneficia de Ajutorul de deces dacă defunctul era angajat, pensionar sau asigurat în sistemul public la momentul decesului. Valoarea acestui ajutor poate acoperi o parte semnificativă din cheltuieli.

Actele necesare pentru obținerea Ajutorului de înmormântare sun Certificatul de deces, cererea pentru acordarea ajutorului de înmormântare, documentele care atestă gradul de rudenie, dovada cheltuielilor suportate de solicitant.

Te confrunți cu un deces în străinătate?

Procesul prin care îl poți aduce acasă pe omul iubit, decedat peste hotare, este complex și emoționant, dar nu trebuie parcurs singur. 

Apelează cu încredere la Kirilă Funerar, o firmă cu experiență în repatriere decedați și servicii funerare complete. Te vom sprijini pas cu pas, oferindu-ți suport logistic, juridic și emoțional în cele mai dificile momente.

Suntem alături de tine în momentele de cumpănă

Suntem alături de tine în momentele dificile ale pierderii unei persoane dragi. De aceea, oferim o gamă completă de servicii funerare, de la repatrierea celor decedați până la organizarea ceremoniilor religioase.

Designed and built by Stega Creative