Decesul unei persoane dragi aflate în străinătate vine adesea cu multe provocări pentru familia rămasă acasă. În dorința de a-l înmormânta aproape de cei dragi, este necesară repatrierea din țara în care s-a produs decesul.
În cazul deceselor survenite în țări europene, precum Italia, repatrierea sau transportul funerar se realizează cu ajutorul firmelor specializate în servicii funerare internaționale.
Repatrierea decedaților din Italia este un proces complex, care implică mai mulți pași și documente esențiale.
Ce documente sunt necesare pentru repatriere decedați Italia
Kirilă Funerar vine în sprijinul familiilor care își doresc să-și conducă pe ultimul drum apropiații decedați în Italia, oferind servicii complete de repatriere.
Ca orice procedură de repatriere, și transportul funerar din Italia necesită o serie de documente, atât pentru inițierea, cât și pentru finalizarea demersurilor.
Înainte de deplasarea echipei de repatriere, sunt necesare, Certificatul de naștere al defunctului, actul de identitate al acestuia și documente care să ateste starea civilă (certificat de căsătorie sau sentință de divorț, dacă este cazul).
Ulterior, familia alege obiectele necesare ceremoniei funerare, cum ar fi sicriul și accesoriile aferente. Agenții funerari pleacă apoi spre Italia cu documentele necesare pentru preluarea persoanei decedate.
Firma se ocupă, de asemenea, de îmbălsămarea și toaletarea defunctului, proceduri necesare înaintea așezării în sicriul de zinc și cel de lemn – măsură igienico-sanitară impusă de legislația europeană.
Transportul se realizează în condiții frigorifice corespunzătoare, din Italia până în România.
Acte necesare pentru trecerea frontierei
Pentru ca trupul neînsuflețit să poată fi transportat legal, sunt necesare Certificatul constatator al decesului, Certificatul de închidere a sicriului, Pașaportul mortuar și Certificatul de deces tip C.
Aceste documente permit repatrierea propriu-zisă. După sosirea în România, ele sunt folosite pentru eliberarea adeverinței de înhumare.
Durata și costurile transportului funerar din Italia
Durata repatrierii variază în funcție de localitatea din Italia unde s-a produs decesul și de rapiditatea obținerii documentelor necesare.
De asemenea, în cazul deceselor survenite în circumstanțe suspecte (accidente de muncă, rutiere etc.), trupul neînsuflețit nu poate fi preluat decât după autoritățile finalizează ancheta.
Pe lângă acești factori, mai trebuie luate în calcul și condițiile de trafic, deoarece repatrierea se face, de regulă, pe cale rutieră.
Costurile repatrierii pot fi semnificative, mai ales comparativ cu cele ale serviciilor funerare locale. Prețul final este influențat de distanța până la locul decesului, taxele locale pentru obținerea actelor și taxele percepute de firmele locale pentru păstrarea trupului în sala frigorifică (în cazul decesului la domiciliu).
Poți beneficia de ajutor de înmormântare pentru repatrierea din Italia?
Deși statul nu acoperă în totalitate costurile pentru o repatriere decedați din Italia, se poate obține un ajutor de înmormântare. Dacă defunctul era angajat sau pensionar în România în momentul decesului, familia poate beneficia de un sprijin financiar.
În cazul în care persoana decedată nu era asigurată, dar are o rudenie de gradul I angajată sau pensionară în România la momentul decesului, familia va primi jumătate din suma totală dedicată ajutorului de deces.
Totuși, dacă defunctul deținea o asigurare de viață care includea repatrierea, costurile pot fi acoperite integral prin aceasta.